luk

Zašto je kuvanje teško koliko i seckanje luka

Da mi je dinar za svaki put kad mi je neko rekao da ne ume da kuva.

Verovatno mnogi od vas često izgovaraju ove reči, a verovatno ih izgovaraju toliko dugo da veruju u njih bez da su se u kuvanju ikada oprobali.

U svetu medija nailazite na emisije u kojima gledate kako kuvari pripremaju foie gras sa tekućim ledom u sosu od praha sa Marsa. U tim emisijama predstavljeno je da su vam potrebni posebni alati, pomagala, školovanje na akademiji, iskustvo u prelepo opremljenim kuhinjama. Da treba da imate razvijen istančan osećaj za to koji će se začini slagati sa čime. Da je za kuvanje potrebno organizovati se, isplanirati, izdvojiti veliku porciju dana.

Pretpostaviću da ste već svesni toga zašto treba da hranu pripremate kod kuće, umesto da je kupujete napolju. Moji argumenti za kuvanje kod kuće su to što mogu da spremim mnogo različitiju hranu, to što znam kakve namirnice koristim, i što štedim.

Sada hoću da vas jednom za svagda razuverim da kuvanje nije kvantna fizika. Kuvanje nije zanat za koji vam treba posebna obuka. Kuvanje se ne nasleđuje od roditelja – nije neki izgovor to što niste naučili kad ste bili u roditeljskom domu.

1. Za pripremu ručka kod kuće jedino treba da znate da iseckate luk.

Banalizujem stvari, možda. Ali da biste spremili bilo koje kuvano jelo, od graška, boranije, preko svih postojećih čorbi, do soseva za testeninu – potrebno je da na ulju ili masti propržite malo luka, dodate željeno povrće i meso, nalijete određenom količinom vode i začinite.

Evo, ponoviću: propržen luk + povrće/meso + začini.

Dakle, nikakve posebne veštine, samo sastojci i nožić, daska za sečenje. Sve lepo operete, oljuštite, iseckate, stavite u šerpu i sačekate da se samo spremi 🙂 Takođe i magična veština mešanja u hrane dok je šerpici. Hmmm.

Čak i da taj luk iseckate nepravilno (i ne onako kako seckaju na TV-u), neće se primetiti. Jer će biti ukusno, a to je samo bitno.

Ako baš nikad niste kuvali, ja bih krenula od toga da probam da napravim grašak sa piletinom (ili grašak sa sojinim odrescima, ako ne jedete meso).

2. Za većinu ručkova neće vam trebati nikakva fensi oprema

Najfensiji komad alata u mojoj kuhinji jeste Bosch secko iz 2013. godine. Imam i dobar kuhinjski nož.

Znate kako kažu za trčanje – trebaju ti samo patike, i treba da izađeš napolje. Ako kreneš sa kupovinom opreme, pa specijalne helanke, pa upijajuća majica, pa sportski brusevi, traka za kosu, preskup sat za merenje brzine i pulsa… Nikad nećeš istrčati maraton, jer ćeš se razočarati time da neće oprema trčati umesto tebe 🙂

Zato uzmeš šta imaš kod kuće i kreneš sa time! Većina jela na mom sajtu se sprema u jednoj šerpi. Šta je sad izgovor?! 🙂

3. Od namirnica koje imate u frižideru i na policama špajza, svašta može da se napravi

Najbolji primer je jedan od mojih omiljenih recepata – pasta aljo i oljo. Testenina sa belim lukom i maslinovim uljem. I malo začina.

Kada planiram obroke za sledeću nedelju i na papir napišem šta mi sve treba od namirnica, često mi deluje kao da nešto fali ili da mi je malo stvari na spisku. To je zbog toga što za većinu jela nije potrebno komplikovati, pogotovo kad su ručkovi u pitanju.

Tako nastaje i većina recepata na ovom sajtu. Često se desi da imam neku namirnicu za koju ne želim da propadne, pa se potrudim da smislim recept u kom ću je iskoristiti.

Probajte da spremite ovu italijansku gustu čorbu, i slobodno neke od sastojaka zamenite onim što imate u frižideru. Možda ispadne i lepše nego original!


Evo priznajem, i ja sam često pričala kako ne umem da pravim slatkiše. Odvažila sam da probam da spremim par stvari koje su mi delovale komplikovano, i uspele su. Bile su odlične. Samo što kod kolača, ako niste izvežbani, treba da dosledno pratite recept, što kod ručkova i nije slučaj.

Moja sestra Danica je bila jedna od tih koji pričaju kako ne umeju da kuvaju. Živela je na smokiju i kikirikiju dok se nisam preselila u Beograd kod nje i dok nismo počele da kuvamo zajedno. Sad sprema najbolju pastrmku i picu na svetu.

Ponosna sam na sve vas koji razbijate sopstvenu predrasudu o tome da ne umete da kuvate. Samo tako nastavite!

Photo by Lars Blankers on Unsplash