Sos od sremusa i oraha

Sos od sremuša i oraha

Kako se sprema sos od sremuša? Odgovor je, kao i obično: na razne načine. Može se koristiti lišće ili seme, može se kuvati, konzumirati sirovo… Sto varijacija, zaista – a ova je jedna od njih.

⚡⚡cena po porciji: oko 150 dinara

Sremuš je sezonska biljka, i svi znamo da je sezonsko bilje nekad majka, a nekad maćeha. Čar je u tome što nije stalno dostupno (pogotovo ako tražite sveže i organsko), tako da ako je sremuš u sezoni, otrčite brzo da ga nabavite! Ovaj recept za sos od sremuša i oraha bi bilo šteta propustiti zbog lenjosti. 😉

Dakle, ako su vam dostupni potrebni sastojci, spremite se da napravite jednu vrlo jednostavnu testeninu. Može da se spremi posna na vodi, na ulju ili mrsna, sve zavisi šta jedete i kako želite da napravite. Ukoliko nemate soja sos, ili niste u mogućnosti da ga nabavite, možete i staviti samo so.


Na ovo jelo me je inspirisao #eatsmartchallenge – nikad do sad nisam spremala sremuš u nekom kuvanom jelu. Pravljenje soseva od stvari koje ne očekuješ je zabavno, jer nikad ne znaš kako će izgledati. A pošto su sastojci što su ‘blejali’ u frižideru krenuli da se suše, pomislih – što ja sad ne bih pokušala da napravim sos od sremuša? I tako se spojilo lepo i korisno: spasla sam biljčice od bacanja i sebe od gladovanja. (Ovo je takođe jedan trik koji koristim kad ne želim da trošim mnogo na obrok: vidim šta sve već imam, pogotovo ono što je pred krajem roka trajanja, pa iskoristim nešto što bi moglo biti vrlo dobro u željenoj kombinaciji.)

Dakle, ako ste spremni za jednu kuhinjsku vratolomiju, ponosno vam predstavljam svoj recept za sos od sremuša i oraha:

Sos od sremuša i oraha

Servings: 1 porcija

Ingredients

  • 1 veza sremuša
  • 1 šaka običnog oraha 30g
  • 30g indijskog oraha ili 50ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašika soja sosa

Instructions

  • Ukoliko testeninu spremate sa indijskim orahom, potopite ga u vrelu vodu makar pola sata. Ocedite od vode u kojoj je stajao. Stavite orahe u blender/secko, nalijte sa pola šoljice vode i blendirajte dok ne dobijete krem sir.
  • U tiganju na malo vode ili ulja prodinstajte sremuš koji ste prethodno iseckali. Kada se spljošti, dodajte mu krem sir ili pavlaku za kuvanje i soja sos i promešajte. Dodajte krupno iseckane orahe.
  • U tiganj sa sosem sipajte skuvanu testeninu, dobro promešajte i služite toplo.