recept za hleb bez mešenja

Recept za hleb koji se ne mesi – brzo i jednostavno!

Konačno imamo recept za hleb koji se ne mesi, a koji bude savršeno hrskav spolja, rupičast i mekan unutra, miriše kao duša i preukusan je! Ovaj hleb se mesi varjačom a ne rukama, tačnije samo se promeša.  Znam da zvuči neverovatno da se ne mesi, ali tako je – isprobano nekoliko puta.

Odnos brašna i vode u ovom slučaju je takav da testo bude dosta tečno, ali mislim da je to i razlog zbog kog testo bude tako rupičasto. Moguće da sada koristim svoju lajičku logiku – ali deluje mi da je testo laganije i da kvasac lakše radi svoj posao u ovim okolnostima.

recept za hleb bez mešenja

Koja je tajna ovog recepta?

Za pripremu ovog hleba biće vam potrebna dobra šerpa. Ja imam šerpu od livenog gvožđa (gusa), na engleskom tzv. Dutch Oven. Ovo je šerpa koja će vam trajati generacijama, i kažu da se naleđuje u porodicama, jer je jaka, dugo traje, ako je kvalitetna koristićete je celog života. Nije poput novih varijanti koje se izgrebu vrlo brzo nakon korišćenja. Ja imam ovu iz Vitapura i prezadovoljna sam.

Razlog zašto je ovakva šerpa bolja za pravljenje hleba je to kako drži temperaturu i kao dihtuje. Vlaga iz testa ostaje unutar šerpe što je čini savršenim okruženjem za pečenje hleba, nešto poput male furune.

Ukoliko nemate šerpu od livenog gvožđa, možete peći hleb u nekoj od alternativa: vatrostalna posuda, šerpa sa dobrim poklopcem (vodite računa da nema neki plastični deo), metalni pekač sa poklopcem. Hrskavost verovatno neće biti na istom nivou, i kora verovatno neće napući kao kada koristite šerpu od livenog gvožđa, ali će i dalje biti fantastičnog ukusa.

Recept za hleb koji se ne mesi

Potrebno vam je:

 • 500g brašna (tip 500)
 • 500ml mlake vode
 • 1 kesica suvog kvasca
 • 1 kašičica soli
 • 1 kašičica šećera

Kako se sprema:

 1. Odmerite u činijici 500ml mlake vode. Ja ostavim par minuta da ispari hlor jer verujem da može da utiče na aktivnost kvasca – ali nije neophodno. Dodajte kvasac i promešajte ga. Ostavite da krene da se aktivira nekoliko minuta.
 2. U većoj činiji odmerite 500g brašna. Dodajte u brašno so i šećer i promešajte. Dodajte vodu sa kvascem, i dobro zamesite varjačom. Testo će biti tečno, i tako treba. Nećemo ga mesiti rukama. Pokrijte činiju folijom ili poklopcem.
 3. Ostavite testo da narasta makar 1.5 sat. Kada bude naraslo, videćete mnogo mehurića u njemu. Ukoliko imate vremena, promešajte ga varjačom, i ostavite da još jednom narasta nekih 1 sat.
 4. Uključite rernu na najjače i stavite unutra šerpu u kojoj ćete peći hleb. Šerpa mora da ima poklopac koji dobro dihtuje. Vodite računa da šerpa nema plastičnih delova, da se ne bi istopili u rerni.
 5. Testo promešajte još jednom pre nego što ćete ga prebaciti u šerpu za pečenje. Obavezno stavite papir za pečenje u šerpu pre pečenja jer će se zalepiti. Vodite računa da se ne izgorite dok ovo radite. Moj trik da budem sigurna da se neću izgoreti je da papir za pečenje stavim u plastičnu vanglu, prespem u nju testo, a onda zajedno testo sa sve papirom za pečenje prebacim u šerpu.
 6. Pecite 30 minuta poklopljeno na 220 stepeni. Otvorite šerpu i otklopljeno pecite još 15 minuta, ili dok korica dobro ne porumeni.
 7. Uživajte u hrskavom i mekanom hlebu!