avokado tost

Avokado tost (na vodi)

Avokado tost je jako brz i jednostavan doručak, koji možete spremiti kada vas očekuje naporan dan, a postite na vodi.

Avokado je u suštini tropsko voće, iako može pre delovati kao povrće jer nije uopšte sladak. Sadrži zdrave prirodne masnoće koje ga čine jako zasitnim, ukusnim i zdravim. U kombinaciji u kojoj ćemo ga spremati, držaće nivo glukoze u krvi pod kontrolom, što znači da nećemo brzo biti gladni kada ga imamo za doručak.

Ako do sada niste probali avokado, predlažem da ga spremite na ovaj način. Nije najbolja ideja jesti avokado kao što biste jeli bananu ili paradajz – da biste osetili pun ukus i sve benefite ovog tropskog voća, najbolje je da ga jedete u salati ili kao avokado tost, što ćemo danas spremati.

Verovaćemo internetu kada kaže da avokado ima mnogo mikro nutrijenata (minerala, vitamini), koje neću prepisivati sada sa interneta jer verovatno nećemo zapamtiti ni vi ni ja, ali sam sasvim sigurna da blagotvorno deluje na naš organizam.

Takođe, ukoliko ne postite na vodi, možete ovoj kombinaciji dodati još mnogo drugih varijacija: humus, poširano ili mućkano jaje, sir, šunku, paradajz… Probajte i sami!

Potrebno vam je (za jednu osobu):

  • dva parčeta hleba
  • dve kašičice tahinija
  • pola zrelog avokada
  • 1/4 manje glavice crvenog luka
  • malo soka od limuna
  • malo soli i bibera

Kako se sprema avokado tost?

  1. Hleb možete prvo istostirati, da bude još hrskaviji i ukusniji.
  2. Avokado izvadite iz kore i izgnječite viljuškom. Dodajte mu malo soli i bibera, i limunovog soka, po ukusu. Iseckajte crveni luk jako sitno, i pomešajte sa avokadom.
  3. Na hleb namažite tahini, preko stavite avokado namaz, a odozgo možete posuti sa malo pečenog susama radi dekoracije.

Prijatno!