veliki narodni kuvar

“Veliki narodni kuvar” Spasenije Pate Marković: O kuvarima i buntovnicama

Knjiga zlata vredna je konačno u mojim rukama!

Za kuvar Spasenije Pate Marković sam saznala od moje omiljene blogerke Ivane Lalicki (So i biber blog). Mogla bih jedan poseban tekst da napišem o tome kako me je ovaj blog mnogo puta inspirisao, ali drugom prilikom! Ivana za ovaj kuvar kaže da je “srpska kulinarska Biblija”.

Moram da priznam da kuvare najčešće kupujem od svih knjiga u štampanom obliku. Obožavam da čitam, ali mi je veći gušt da na svom Kindlu imam mnogo knjiga kojima mogu u svakom trenutku da pristupim, nego da ih imam u štampanom obliku (ljubitelji štampanih knjiga sad prevrću očima :)). Imam lepu kolekciju kuvara, između ostalog i Ivanin Američki kuvar. Tu su i indijski, azijski i mediteranski kuvar, kuvar monaha sa Svete gore, tematski kuvari koji se bave vegetarijanstvom, zdravom hranom, poslasticama, i mnogo štošta. Volim da kupujem kuvare i na sajtovima sa polovnim stvarima, pa sam pre Božića našla ovaj kuvar za samo 450 dinara, na Kupindo.rs. Izdanje je iz 1974. godine, savršeno je očuvana, i draža mi je nego bilo koja nova knjiga.

Zašto je ovaj kuvar Spasenije Pate Marković tako poseban?

Za Patu Marković se može reći da je bila buntovnica. Borila se za izjednačenje prava žena i muškaraca početkom 20. veka, u vreme kada je tako nešto bilo nezamislivo.

Bila je jedna od prvih obrazovanih žena u Srbiji u ovo vreme – obrazovala se u Beču, gde je završila školu za domaćice i stekla uvid u to kako izgleda neki moderniji svet, nakon čega je svu svoju snagu ulagala u to da Srbiju učini modernijom.

Zbog toga su je često kinjili i ućutkivali, njene tekstove u Politici su zabranjivali, a Srbija je bila jedina zemlja u to doba koja je, baš zbog Patinih slobodoumnih stavova, zabranila knjigu o kuvanju.

Tokom Drugog svetskog rata je u svojoj kući skrivala jevrejsku decu, pa su je nakon rata, zbog činjenice ove činjenice, a i zbog svojih naprenih ideja, uhapsili, oduzeli joj imovinu i izopštili iz javnog života. Njene knjige su potpisivane samo sa “SM”. Bilo joj je, međutim, dozoljeno da radi, zbog činjenice da je bila školovana, te je vodila je škole u kojima je žene učila lepom ponašanju i osnovama građanske kuhinje.

Može se reći da je Pata bila feministkinja svog doba.

Njen “Veliki narodni kuvar” ima 4000 recepata i različitih saveta za vođenje domaćinstva, lekcija o funkcionisanju ljudskog tela, o namirnicama, bolestima i bontonu za trpezom.

Kada pogledate te recepte, vidite koliko je napredno i moderno bilo to njeno pisanje. Mnogo ideja se mogu iskoristiti i danas, što će sa mnom biti sigurno slučaj.

Ova knjiga ne samo da ima nebrojeno ideja koje se tiču kuvanja, nego otvara i prozor kroz koji možemo gledati jasno u taj period naše istorije. Šta više čini jednu kulturu od njene trpeze i kuhinje? Time se može razumeti o životu običnog čoveka mnogo više nego iz bombastičnih istorijskih događaja, koji vrlo često nisu mnogo pitali narod o tome kako živi.

Pata Marković, prva srpska obrazovana domaćica, u mom srcu je večita inspiracija!