kako da napravim bastu na terasi

Kako napraviti baštu na terasi?

Ovo je priručnik za sve one koji imaju deo terase koji žele da pretvore u svoju malu oazu prirode. Pored toga što je korisno imati začinskog bilja na dohvat ruke, baštovanstvo je i lepa zanimacija u kojoj uživam.

Pošto sam dete iz malog mesta, porasla sam uz bašticu, drveće, dvorište, stalne odlaske kod babe i dede na selo, u pravom ruralnom okruženju. Malo je reći da mi to nedostaje sada kada živim u Beogradu, gde nema mnogo prirode. Maštam o tome da živim u kući sa baštom! A dok se moji snovi ne ostvare, dovodim malo sela sebi na terasu.

Napominjem da ovde delim sa vama ono što ja znam, i učimo zajedno. Nisam stručnjak u ovoj oblasti. Nemojte mi verovati na reč 🙂

Kako izgleda moja terasa?

Moja terasa ima 5,5 metara kvadratnih i gleda na severoistok. To znači da u jutarnjim satima ima sunca, koje u nekom trenutku zađe iza zgrade, naravno u zavisnosti od doba godine u različitom trenutku.

Imamo jednu drvenu policu, kupljenu u Ikei, koja dolazi u boji drveta, ali sam kupila i zaštitnu boju tako da je sada braonkasta. Polica bi idealno trebalo da bude metalna da bi duže trajala na otvorenom, pošto je izložena kiši, snegu, vlagi i hladnoći, ali ja za sada na ovoj ne vidim nikakve tragove oštećenja, a preživela je jedno leto i jednu zimu. Pre nove sezone ću je prefarbati istom farbom, da je malo zaštitim.

Ovako je to izgledalo prošle godine:

https://www.instagram.com/p/BhleLAiFCPm/

Pored ove police, imam dve gajbice koje treba da budu okačene i da služe kao police, i to ću slikati kada majstor obavi svoj deo posla. Na terasi se nalazi i stočić i stolice, takođe iz Ikee, koje viđate u 80% bašti po kafićima. Baš ih volim.

https://www.instagram.com/p/BiudLS0A1pH/

Ove godine sam na poklon od mog druga Stevana dobila i jednu leju, dugačku saksiju. Svoju možete naručiti direktno na njegovoj stranici na Instagramu. Saksija izgleda ovako i izuzetno je korisna za terase kao što je moja. Možete mu naručiti i drugih dimenzija.

https://www.instagram.com/sto_da__ne/

Prošle godine sam kupila i dosta saksija koje sam čim je granulo sunce očistila od starih biljaka, oprala i spremila za akciju ovog proleća. Saksije sam kupovala na pijaci, u Ikei, u plastikarnicama, i kod Kineza. Svuda ima izbora i zavisi od toga šta vam se sviđa. Meni su omiljene bile velike glinene saksije, koje su svakako skuplje nego one plastične. U Ikei imaju metalnih u raznim bojama, koje isto lepo izgledaju.

Za saksije je bitno da imaju rupu na dnu, i da imaju tacnicu na kojoj će da stoje, koja će da zadržava vodu.

Zimu su mi preživele samo neke ukrasne biljke, koje rastu u parkovima ili uz ograde, nisam sigurna kako se zovu. Preživela je i jedna žalfija, čuvarkuća, ružica, čini mi se da izbija i peršun, kao i debela koka.

Šta je moja trenutna zamisao?

Ovih pomenutih 5,5 metara kvadratnih je zaista dosta. Imam želju da na terasi uvek mogu da uberem bosiljak, peršun, majčinu dušicu i druge biljčice koje su mi potrebne za kuvanje.

Takođe, želim da imam oazu na koju mogu da izađem da popijem kafu, da radim, da popijem pivce uveče ili da vikendom ručamo i uživamo u lepom danu.

Zbog toga na terasi neće biti samo začinskog bilja, već planiram da na njoj bude i cveća. Nisam neki preterani ljubitelj konvencionalnog cveća poput muškatli. Omiljeno cveće koje sam imala prošle godine je nevestin veo, i svo je čupavo i veselo i ima bele cvetiće. Nažalost nije preživela zimu, pa ću zato kupiti novu ove godine. Ona izgleda ovako.

View this post on Instagram

Doručak kod terasice

A post shared by Ана Вукашиновић (@anicanicanica) on

Šta sam do sad kupila?

Za vikend smo Velja i ja išli na Kalenić koji je prepun tezgi sa sadnicama, uglavnom svega onoga što ja želim na svojoj terasi. Verujem da je slično sa svim većim pijacama.

Od biljaka koje su u sadnicama kupili smo sledeće:

 • Ruzmarin (400 din)
 • Majčinu dušicu (150 din)
 • Limun majčinu dušicu (150 din)
 • Lavandu (300 din)
 • Domaću nanu (150 din)
 • Origano (150 din)
 • Bršljan (ne sećam se)

Od semena smo uzeli:

 • Bosiljak (70 din)
 • Grčki bosiljak (45 din)
 • Peršun (45 din)
 • Vlašac (45 din)
 • Neven (45 din)
 • Petunije (45 din)
 • Goruću ljubav (45 din)
 • Snežni tepih (45 din)

Kupili smo i 20 litara zemlje, koja je koštala 480 dinara.

Kako se postupa sa biljkama?

Kada kupite biljke u sadnicama, potrebno je da ih presadite u veće saksije kako bi mogle da rastu i razvijaju se. Sadnice u kojima dobijate biljku su uglavnom baš male, i ako ih ostavite u njima, uvenuće.

Zato sam ja prvo biljke presadila u saksije, tako što sam u saksije dodala malo nove zemlje, i u nju ubacila biljku, a onda okolo dodala još zemlje ukoliko je potrebno. Biljčice su izgledale osvežene i u novom odelu!

Evo slika biljaka sa imenima pored njih, ako niste znali kako izgledaju.

Ovako izgledaju biljčice na polici, zajedno sa pomenutom žalfijom koja je preživela zimu.

Zašto sam odlučila da deo biljaka kupim kao seme, da ih posadim i da čekam? Delom iz radoznalosti, a delom zbog toga što očekujem da će ih nići više nego da sam kupila samo jednu sadnicu.

Moja želja je da imam bosiljka dovoljno da napravim pesto sos a da nemam grižu savesti da sam očerupala biljku. Isto važi i za peršun. Želim da ih ima onako baš podosta 😀

Cveće koje sam kupila u semenu sam kupila isključivo iz radoznalosti. Da vidim da li će nići i kako će to da izgleda.

Bilje u semenu se sade tako što se stavi zemlja, napravi se rupa ili prorez dubine 2cm (uglavnom, ako ne piše drugačije na pakovanju. Na svakom pakovanju semena ima uputstvo gde stoji kako se biljka sad i u kom trenutku u toku godine). Onda se seme zatrpa. Pofajta se vodom pomoću prskalice. To mi je mama sugerisala, umesto da odmah zalijem vodom. Mama zna. Onda se nadate najboljem 😀

Da bih znala šta sam gde zasadila, ostavila sam kesice ispod saksija.

Začinsko bilje sam sadila u Stevanovoj saksiji. Prvo sam u najlonu probušila rupe za drenažu. Na dno sam stavila malo stiropora, isto zbog drenaže.

https://instagram.com/sto_da__ne

Napunila sam je zemljom, napravila redove dubine 2cm, sipala seme, zatrpala. Opet poprskala vodom. Opet se nadam najboljem.

U međuvremenu sam ove kesice sklonila, da ne zaklanjaju sunce. Zapamtila sam gde je šta.

Sledeći koraci su da biljke zalivam svakodnevno, i da čekam par nedelja da porastu, odnosno da proklijaju.

Sledećih nedelja planiram da posećujem pijacu i da dodam još ponešto od biljčica što će upotpuniti njen izgled. Između ostalog, kupiću i čeri paradajz i papričice. O tome ću naknadno izveštavati.

To je to za ovu epizodu!

Javljam se sa daljim koracima i informacijama 🙂