kuvajte bez haosa

9 saveta za kuvanje bez pravljenja haosa

Zamislite scenu: stavili ste ulje da se greje u tiganju, ne stižete da dovoljno brzo iseckate luk, a kipi vam šerpa u kojoj se kuva testenina. Luk kreće da gori, vi ne znate šta da radite i kada završite sa kuvanjem, kuhinja izgleda kao posle Hirošime.

Ako je ovo jedan od razloga zbog kojih smatrate da ste najgori u kuhinji i da vi tu više ne zalazite, imam par saveta za vas!

1. Pročitajte recept pre nego što krenete da kuvate

Čini mi se da svi imamo naviku da kada naiđemo na interesantan recept, pročitamo listu sastojaka da vidimo šta imamo kod kuće, i šta treba dokupiti. Kada krene kuvanje, prvo uključimo ringlu a onda tek krećemo da pratimo instrukcije u receptu. Ovo može dovesti do scene iz prvog pasusa – sve zagoreva i vi paničite. Zato predlažem sledeću organizaciju: sipajte vino, ili rakicu, sedite, proučite instrukcije, a onda tek krenite u pripremu hrane. Kada znate šta sve treba uraditi, moći ćete pametnije da organizujete svoje sledeće korake!

2. Operite sve sudove

Mnogo je lakše ako krećete sa kuvanjem tako da vam je radna površina sređena, a u sudoperi nema ničega. Probajte da sklonite ono što vam ne treba, poput činije sa voćem, i obavezno operite sve sudove pre nego što krenete sa kuvanjem.

3. Izvadite sve sastojke i alat na radnu ploču

Ovo možda zvuči preterano, ali lakše je imati sve pred sobom nego juriti krompir na terasi, luk u podrumu, šerpu u špajzu i jedno jaje kod komšinice. Ovo vam skraćuje posao za makar 10 minuta jurnjave i nerviranja kasnije. Ako ste avanturističkog duha, preskočite ovaj korak.

4. Postavite kantu za smeće ispred nogu

Biće mnogo lakše nego da se šetkate levo desno, napred nazad i odnosite kore od krompira i ostale otpatke.

5. Pripremite što više unapred

Kada pripremam jela sa dosta različitog povrća, ne palim ringlu dok ne iseckam sve što stoji u receptu. Ponekad se dešava da različite sastojke dodajete u različitim fazama, pa samim tim možete sve ovo što ste iseckali sipati i u činijice i biti spremni za sledeći korak.

6. Vodite računa o temperaturi na kojoj kuvate

Čini mi se da je ovo često razlog zbog kog nastaje haos i panika u kuhinji. Ukoliko previše zagrejete sud u kom kuvate, hrana kreće da gori, ulje pršti, voda kipi, rerna se puši… Sve ono bezveze. Zato ja u 99% situacija zagrejem ringlu na najjačem broju (6), a onda čim stavim da se nešto prži, temperaturu smanjim na nižu (recimo 4). Onda pratim situaciju. Ako je potrebno, pojačam, a neretko i smanjim da se temperatura uravnoteži.

Ako se desi da vam se čini da stvari kreću da izmiču kontroli, slobodno samo sklonite na hladnu ringlu i ugasite ovu koja pravi haos. Onda krenite ispočetka. Samo lagano.

7. Čistite radnu površinu kako završavate faze kuvanja

Dok čekate da se isprži onaj već famozni luk, iskoristite tih par minuta da operete šerpu koju ste prethodno upotrebili, ili vratite začine koje ste upotrebili na policu. Ako ste prethodne faze odradili kako treba, sada bi trebalo da ne morate da jurite kao bez glave tražeći sledeći sastojak ili seckajući beli luk u vazduhu.

Držite krpu za brisanje pri ruci i ne štedite je.

8. Stvorite iluziju da je sve sređeno

Ponekad nećete stići da operete šerpu između faza u kuvanju, ali zato možete da sve prljave šerpe stavljate na jednu stranu ili gomilu, umesto da ih razbacate po celoj kuhinji. Probajte da ne koristite 25 kašika za mešanje, već samo jednu ili dve.

9. Pitajte ukućane da pomognu

Ne treba puno da objašnjavam ovde – stavite zadatak pred njih i uživajte u rezultatima.